Távoktatási kisokos: Moodle I. fejezet

2020/08/23. - írta: ectr

Márciusban hideg zuhanyként érte a szülőket és tanárokat, hogy a tanévet digitális munkarendben folytatjuk tovább. Ez számos kérdést vetett fel a szakmában. Ugyan hogyan lehetne egy hétvége alatt átállni a digitális oktatásra? Tudtuk, hogy döcögni fog. Azt is tudtuk, hogy a falvakban és szegényebb régiókban nehezebb lesz. És azt is tudtuk, hogy lesz olyan, ahol digitális eszköz hiányában papír alapon kapják a gyerekek a tanulnivalót. Ez utóbbitól eltekintve a tanárok végül különböző platformokat választottak az oktatáshoz. A kisebb iskolák a facebook csoportokat preferálták, máshol a Classroom vagy a Microsoft Teams volt a befutó. A kréta mint opció választható volt, de még gyerekcipőben járt. Nem volt alkalmas a távoktatásra, mert a leckékhez nem lehetett fájlokat csatolni és nincs visszacsatolás sem a tanuló részéről. Azonban van egy olyan platform amelyről a pandémia helyzetben, de még utána sem esett szó. Ez pedig nem más, mint a Moodle.

2019-09-06-09-43-41_5d720e2d9e3be.png

Miben különbözik a Moodle az összes többi platformtól?

Moodle egy nyílt forráskódú, ingyenes licenc alatt terjesztett, PHP nyelven íródott eLearning keretrendszer. Tehát ez egy komplex tartalmat jelent, ellentétben a Classroom-al vagy a Redmentával, melyeken keresztül vagy csak kommunikálni lehet vagy teszteket készíteni. A moodle keretrendszer egyszerre fedi le a kommunikációt (tanár- diák, tanár-tanár, privát üzenet) és kínál távoktatási lehetőségeket a teszteken, wikipedián, fogalomábrán és sok más funkción keresztül. 

A használata egyszerű, de a telepítését a helyi rendszergazdának kell elvégeznie. Ez különösebb akadályt nem jelenthet, hiszen minden iskola rendelkezik weboldallal és ráépülő szerver oldallal. Érdemes az iskola egyik aloldalára telepíteni a keretrendszert és egy linket készíteni az iskola főoldalára. (A telepítés menetéről részletesebben később vagy személyes megkereséssel.) 

Amennyiben a rendszergazda elvégezte a telepítést, akkor hozzáférést kell adnia az intézményben tanító kollégáknak, hozzá kell rendelni az újonnan létrehozott osztályok, más néven kurzusok csoportjához és indulhat is a munka. A tanárok létrehozhatják az online tartalmaikat, melyek lehetnek tesztek, prezentációk, online videók is. Amikor egy tanár elkészült az első tananyagával, akkor a tanulóknak be kell regisztrálniuk a moodlebe, majd belépni a kurzusokba. A belépési szándékot a tanár fogja megkapni és engedélyezni. A feketeleves általában a tanulók regisztrációja szokott lenni. Jó képességű osztály végezheti maga a regisztrációt, de általános iskolában a tanár is elkészítheti az accountokat és onnantól kezdve ő osztja ki a belépéshez szükséges felhasználónevet és jelszót. 

A rendszergazda által elkészített kurzusok, melyekhez tanárokat kell rendelni. A tanároknak pedig a kurzusba kell regisztráltatnia a tanulókat. 

Egy kurzuson belül a tanmenethez illeszkedve több témát is meg lehet adni. A témákon belül kell felvezetni az órák címét és azt, hogy milyen típusú bejegyzést szeretnénk létrehozni. A leggyakrabban használt kurzusbejegyzés a feladat, teszt, tananyag, fogalomtár. A feladathoz minden esetben valamilyen leadott munka tartozik. Tudjuk, hogy a kréta és a többi platform is érzékeny a fájltípusokra. A moodle-ben még nem találkoztam olyan fájltípussal, amit nem lehetett volna feltölteni. Legyen az egy lefotózott füzet vagy egy Word állomány.  Amennyiben a tanuló leadta a feladatot, akkor a kurzushoz hozzárendelt tanár értesítést kap róla és értékelheti a leadott munkát. Erről a tanuló visszacsatolást kap esetleg a tanára kérésére kijavíthatja és újból leadhatja a feladatot. 

Az óratípusok tárháza moodle-ben

A témákhoz rendelt órák egyre hízni fognak, de időrendi sorrendben jelennek meg és a x-edik óra után is átlátható lesz függetlenül attól, hogy milyen volt az óra típusa. 

A szövegszerkesztés témával 10 órán keresztül foglalkoztunk. A tanuló bármelyik témát visszanyithatja és átismételheti az itt megoldott feladatokat.  

Online meeting a Moodle-ben

Alapvetően nem erre találták ki, de természetesen van mód rá. A rendszergazdának fel kell telepíteni a jól ismert Zoom plugint és indulhat az online óra. Ha rendszergazda implementálta a Zoom-ot, akkor a tanár az óratípusnál kiválasztja azt. Erről részletesebb leírást a Semmelwies Egyetem készített. 

"Végszó"

Alapvetően tehát a Moodle egy sokszínű eLearning rendszer, amelyet egyelőre nagyobb iskolák és az egyetemek használnak. Ha időben vezetjük be, akkor a tanulók az informatika órán hozzászoknak és nem okoz gondot más tárgyak esetében sem, ha újra digitális munkarendre váltana az oktatás.  Az elmúlt időszak pedig bőven bizonyította, hogy szükséges a Moodle rendszer népszerűsítése akár általános iskoláktól kezdve.  

A következő fejezetben a moodle óratípusait veszem górcső alá. 

infotanar.info

komment
süti beállítások módosítása