Animálás PowerPoint-tal. Így is lehet.

2020/11/05. - írta: ectr

A prezentációkészítés végigkíséri a diákok tanulmányait egészen 5. osztálytól az érettségiig. A tanulók megtanulják a diák beszúrását, animálását és sok egyéb multimédiás trükköt. A felső tagozattól más tantárgyaknál is hasznos tanulóeszköz, ugyanis a tapasztalat azt mutatja, hogy a pedagógusok kutató és szorgalmi feladatnak előszeretettel adnak fel prezentációkészítést. 

A prezentációkészítés feladatleírásos gyakorlása, több órán keresztül merő unalom. Az órai gyakorlásokat sokszor új köntösbe öltöztetem. Ilyenkor történeteket alkotok egy-egy óra témájához. A Z generáció gyakorlatilag beleszületett a digitális világba. A digitális ingerküszöbük igen magas, ezért amikor informatika órákra készülök felveszem a Z generációs szemüveget, sutba dobom a sztenderd feladatleírásos feladatok és valami hasonlóba kezdek: 

kozl_lampa.gif

A fenti animáció, bár pillanatok alatt lefut, de egy tanítási órát bőven felemészt. Érdemes külön elkészíteni a lámpa animációt: A lámpatest elkészíthető az alakzatokból. A lámpabúrák színenként három kör és egy körcikk alakzatból állnak, melyek egymásra vannak helyezve. Az animálást így tudjuk kivitelezni. A piros búra esetében: 1. layer: fehér körcikk. 2. layer: fekte kör. 3. layer: matt piros kör. 4. layer: élénk piros ragyogás effektusú kör. Az animáláshoz minden szín esetében kell egy megjelenés és egy eltüntetés animáció. Fontos, hogy az újabb búra színének megjelenítése animáció az előzővel együtt fusson le. (pontos megoldás a ppt-ben lent.)

traffic-lights.gif

A background és az autók külső forrásból származnak, a jelzőlámpákat pedig az előbb említett ppt-ből emeltem át. A feladat akár projektmunkába vagy órán csoportmunkában is megoldható. A csoportoknak megadható, hogy melyik út lámpájára készítsenek animációt, óra végén pedig közösen össze lehet tenni a részmunkákat. (Ajánlott korcsoport: 7. osztálytól). E konkrét példa által megtaníthatjuk az animációs munkaablak lehetőségeit, fejlesztjük a  tanulók problémamegoldó képességét, logikus gondolkodásukat és kreativitásukat is. Ha elhelyezünk plusz lámpákat a gyalogos átkelő helyekhez, akkor igen komoly időigényes feladatot hozhatunk létre, miközben ismertethetjük a KRESZ szabályait is. 

A Power Point lehetőségei ennyiben még nem merülnek ki, de azt azért ne várjuk, hogy Adobe Flash szinten tudunk animálni vele. 

A felsőbb évfolyamokon, főleg 12. évfolyamon hasonló munkákra már kevésbé van idő. Legalábbis tanórán nincs. Kreatív munkákat szorgalmiban vagy otthoni projektben, e-learning-ben szoktam kiadni.

suli.gif

Ez a példa egy diára elhelyezhető és szövegdobozokkal, akár egy egész óra menetét le lehet animálni. Ebben a példában szűkös keretek között kiélhetik a tanulók kreativitásukat vagy görbe tükröt tarthatnak maguk és tanáraik elé. Nagyon népszerű lehet a fordított napokon vagy projektnapokon, ahol egy kicsit szabadjára engedhetjük a tanulók fantáziáját.

A GIF állományok egy kicsit rohannak. Aki kedvet kapott az animáláshoz (vagy a megkezdett munkák folytatásához) az alábbi linkeken letöltheti a kész munkákat pptx. formátumban. 

Kereszteződés itt

Iskola itt.

infotanar.info

komment
süti beállítások módosítása