Az informatika is drágább lesz 2023-ban

2022/09/10. - írta: ectr

Megszokhattuk, hogy az elektronika kütyük újabb generációi körülbelül ugyanannyiba kerülnek, mint az előző generációk. Ez a megállapítás ebben és az elkövetkező években biztos nem lesz igaz. Az elektronikai szegmens sem mentes az inflációtól. A 2023-as emelésről szóló közelmúltbeli bejelentések miatt a fogyasztóknak gyorsan csökkenteniük kell a kiadásukat az iskolakezdés és az ünnepi szezonban.

A chiphiány fennakadást okoz az új flottaautók beszerzésében is, de van rá  megoldásunk - Flexfleet

Júniusban kezdődött: A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) - a világ legnagyobb csipeket gyártó vállalata - 2023-tól áremelést jelentett be, amely kihatással lesz minden elektronikai berendezés árára.

A TSMC bejelentését az Intel hasonló bejelentése követte, és a DigiTimes jelentései szerint a Marvell és a Qualcomm is értesítette ügyfeleit, hogy emelni fogják a chipek árát. Most tehát úgy tűnik, hogy a legtöbb, ha nem az összes csipgyártó vállalat követi ezt az áremelést.

Az áremelést a fogyasztók fizetik meg

A csipek áremelkedése az elektromos fogkeféktől az okostelefonig és a mindennapi életünkben használt szinte minden termék árára kihatással lesz. A félvezetők árának növekedése nagy áremelkedést kényszerít majd ki az egész elektronikai piacon, és ezt az áremelkedést végül a végfelhasználó fizeti meg. 

Valószínűleg a hírközlési, internet- és szórakoztatóipari cégek által felszámolt szolgáltatási díjak is növekedni fognak, amelyet szintén a felhasználóra fognak hárítani. Ugyanakkor ezek az áremelkedések cseppet sem meglepőek.

Az éremelkedésre hatással volt a Covid is. A félvezetőipar kapacitása lecsökkent. A Covid időszak után nem tudták hirtelen kielégíteni a megnövkedett igényt a csipek iránt. Ráadásul a folyamatos korlátozások és a növekvő nyersanyagárak miatt az integrált eszközgyártók (IDM-ek), mint például az Intel , a Microchip és a Micron ugyanazzal a problémával szembesültek, mint a félvezetőipar. 

Nincs gyors megoldás

Ahogy a Tirias Research korábban jelezte, nincs egyszerű megoldás a félvezető-ellátási problémák megoldására. Az új gyári kapacitás nagy része az újabb gyártási folyamat támogatására épül, ahol a magasabb költségek magasabb haszonkulcs révén megtérülhetnek.

Ez korlátozza a régebbi gyártási folyamatokat mindaddig, amíg a kereslet csökken. A folyamat akkor egyenlítődne ki, ha minél hamarabb újabb termékek kerülnének bevezetésre a gyárakban. Ekkor további kapacitások válnának elérhetővé a régebbi típusú chipek gyártására.

Ha az autóipar, orvosipar és a többi fogyasztói terület is ugyanazt a chipet használja 5-10 évig vagy még tovább, akkor még évekbe telhet, amíg a gyártási igények kiegyenlítődnek a régebbi gyártási folyamatok és a meglévő gyártási kapacitásban.

Ezenkívül legalább két évbe telik egy új félvezetőgyár felépítése és felfutása, még egy meglévő gyártóhelyen is. 

További inflációs magyarázatok

Ezek a problémák elég súlyosak, de ha Kínában folytatódnak a leállások, a korlátozott nyersanyagbányászat, a szállítási szűk keresztmetszetek és a munkaerőhiány, a félvezetőipar, mint minden más iparág, engedni fog az inflációs nyomásnak.

A probléma egyetlen valódi megoldása a kereslet visszaállítása, ami a piac általános korrekcióját, más néven recessziót jelenti. Miközben a gazdaság recesszió felé tart, időbe telik, esetleg néhány évbe, hogy csökkentsék az infláció mértékét, és egyensúlyba kerüljenek a felhasználói jövedelmekkel.

Ennek eredményeként, ami az elektronikát és informatikát illeti, a fogyasztók számára a legjobb terv az, hogy az iskolakezdés és az ünnepi szezonban spóroljanak, mert 2023-ban a magasabb árak lesznek a jellemzőek.

 

komment
süti beállítások módosítása