Adathalászat ellen tesztel URL rövidítéseket a Chrome

2020/08/26. - írta: ectr

A cél az, hogy a webhelycímek elrejtése megnehezítse az adathalász támadásokat. A változás októberben kerül bevezetésre és nem tudni hány felhasználót érint majd. A Chrome 86 tesztje nem érinti a vállalkozások által regisztrált eszközöket.

fraudulent_website_pharming_phishing_by_weerapatkiatdumrong_gettyimages-499096877_2400x1600-100839513-large.jpg

Tovább Szólj hozzá!

A mobiltelefon használata tanórán

2020/08/24. - írta: ectr

A digitális eszközök (laptopok, táblagépek és okostelefonok) használata a tantermeken belül is izgalmas lehetőségeket kínál a tanulás elmélyítésére. Felszínre hozhat olyan kulcskompetenciákat, mint kreativitás, együttműködés és logikus gondolkodás, kollaboráció, problémamegoldás stb... Ugyanakkor ezek a készülékek elvonhatják a tanulók figyelmét is. Honnan tudjuk, hogy a tanulók valóban a tanulásra használják eszközeiket és nem épp a Messengeren pötyögnek egymásnak? És hogyan bírjuk rá a tanulót, hogy munka közben ne legyen online?

mobil.jpg

Tovább Szólj hozzá!

Távoktatási kisokos: Moodle I. fejezet

2020/08/23. - írta: ectr

Márciusban hideg zuhanyként érte a szülőket és tanárokat, hogy a tanévet digitális munkarendben folytatjuk tovább. Ez számos kérdést vetett fel a szakmában. Ugyan hogyan lehetne egy hétvége alatt átállni a digitális oktatásra? Tudtuk, hogy döcögni fog. Azt is tudtuk, hogy a falvakban és szegényebb régiókban nehezebb lesz. És azt is tudtuk, hogy lesz olyan, ahol digitális eszköz hiányában papír alapon kapják a gyerekek a tanulnivalót. Ez utóbbitól eltekintve a tanárok végül különböző platformokat választottak az oktatáshoz. A kisebb iskolák a facebook csoportokat preferálták, máshol a Classroom vagy a Microsoft Teams volt a befutó. A kréta mint opció választható volt, de még gyerekcipőben járt. Nem volt alkalmas a távoktatásra, mert a leckékhez nem lehetett fájlokat csatolni és nincs visszacsatolás sem a tanuló részéről. Azonban van egy olyan platform amelyről a pandémia helyzetben, de még utána sem esett szó. Ez pedig nem más, mint a Moodle.

2019-09-06-09-43-41_5d720e2d9e3be.png

Tovább Szólj hozzá!

Megszünteti a facebook a klasszikus felületét

2020/08/23. - írta: ectr

Március elején a facebook felhasználók arra eszméltek, hogy totál megváltozott a közösségi oldal felülete. Más design új köntösben. A nagyobb gombok és az átrendeződött felület sokak számára volt zavaró. Ekkor még azt gondoltuk, hogy a változás egy gombnyomással visszaállítható a klasszikus felületre. Aki a napokban bejelentkezett az viszont láthatta, hogy a klasszikus felület szeptembertől megszűnik. 

facebook-old.jpg

Tovább 11 komment